Muster 2: Uuden katsastuksen tai myyntitapahtuman varaaminen

Ohjeessa kerrotaan kuinka tehdään varaus katsastukselle tai myyntitapahtumalle.

Aloita varaus valitsemalla kalenterista aika. Ruutua klikkaamalla aukeaa vastaanottonäkymä. Ensimmäisenä ilmoitetaan ajoneuvon tiedot. Voit kirjoittaa rekisteritunnuksen ja sen jälkeen valita Etsi tai lukea tiedot viivakoodinlukijalla. Jos ajoneuvolla on huomautuksia, tulee ne klikata kohta kerrallaan ja lopuksi sulkea ikkuna. Lisää ajoneuvon tietoja löytyy rekisterinumerokentän yläpuolella olevan Huomiot-napin takaa (Perustiedot, Määräaikaiskatsastukset, Päästöt, Massat, mitat ja kori, Akselit, Jarrut ja Turvavarusteet).

Jos kyseessä on rekisteröintikatsastus, tulee ajoneuvon tiedot syöttää käsin. Koska rekisterinumerokenttä on pakollinen, tulee siihen syöttää jokin tieto (myös valmistenumero mahtuu tähän kenttään ja tulee näin myös näkyviin esim. laskulle). Ajoneuvoluokka on tärkeä, jotta saat valittavaksesi oikeat suoritteet. Lisäksi voit täyttää kentät: käyttöönottopäivä, käyttövoima, merkki ja kansallisuus (=tuontimaa).

Seuraavassa sarakkeessa on varauksen tiedot. Tässä Lisätiedot-kenttään lisätyt tiedot näkyvät vastaanoton lisäksi katsastajalle katsastusnäkymässä. Jos aikaa tarvitsee muuttaa, valitse tämän sarakkeen alareunasta kohta Muuta aikaa.

Asiakaskenttään voidaan valita joko yksityisasiakkaan tiedot tai yritysasiakkaan tiedot. Tallennetun yksityisasiakkaan tiedot löytyvät kirjoittamalla vähintään kolme kirjainta ja valitsemalla sen jälkeen oikean asiakkaan. Jos haluat lisätä asiakkaan tiedot, paina Plus-painiketta ja lisää tarvittavat tiedot. Voit määrittää pakolliset kerättävät tiedot Hallinta-valikosta kohdasta Kerättävät tiedot (ks. ohje). Samalta sivulta voit määrittää myös Markkinointiluvat ja Rekisteriselosteen. Voit myös lisätä yksityisasiakkaan tiedot kohdasta Hallinta-Yksityisasiakkaat.

Yritysasiakkaiden haku tapahtuu myös kirjoittamalla vähintään kolme kirjainta ja sen jälkeen valitsemalla pudotusvalikosta oikea asiakas. Yritysasiakkaan tiedot voi hakea myös y-tunnuksella. Yritysasiakkaan tiedot lisätään Hallinta-valikon kautta kohdasta Yritysasiakkaat (ks. ohje).

Suoritteen voi valita joko suosikkisuoritteista painamalla suoritepainiketta tai valitsemalla Lisää suorite-valikko, josta tarvitsemansa suoritteen voi etsiä nimellä.

Suoritteen lisätiedon (esimerkiksi rekisteröintitapahtumaan merkittävä rekisteritunnus) pääset lisäämään klikkaamalla suoritteen kohdalla, jolloin suorite avautuu isommalle ruudulle. Voit syöttää lisätiedon myös lukemalla sen viivakoodinlukijalla.

Jos kyseessä on kampanjasuorite, kampanjakoodi tulee syöttää Kampanjakoodi-kenttään. Kampanjakoodit löydät kirjoittamalla sen koodin tai nimen. Tarkemmat ohjeet kampanjakoodin luomiseen ohjeessa. Avaamalla suorite-kohdan suuremmaksi klikkaamalla suoritetta, näet myös lisätietoja kampanjasta viemällä hiiren suoritteen kohdalle.

On myös mahdollista lisätä samalle kuitille toinen ajoneuvo. Tämä tapahtuu valitsemalla painike Lisää ajoneuvo.

Seuraavana tulee kalenterista valita vapaana oleva aika kyseiselle ajoneuvolle. Jos tässä kohtaa huomaat toimenpiteen tarpeettomaksi, voit peruuttaa toisen ajoneuvon lisäämisen valitsemalla vasemmasta alalaidasta Peruuta. Muutoin toisen ajoneuvon tiedot lisätään samalla tavalla kuin aiemmin kuvattu.

Jos samalla kuitilla on useampi ajoneuvo, pystyy ajoneuvoille syötettyjä tietoja suoritteita katsomaan valitsemalla Lisää ajoneuvo-painikkeen viereen tulevasta valikosta. Sivun alalaidasta näet avatun ajoneuvon suoritteet yhteensä ylemmällä rivillä ja alemmalla rivillä kaikkien ajoneuvojen suoritteet yhteensä ja kuinka monen ajoneuvon suoritteet kuitilla on yhteensä.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on syötetty, tallenna varaus painamalla Tallenna-painiketta.

Jos jostain syystä maksua ei pysty tässä kohtaa vastaanottamaan, voi katsastuksen kuitenkin viedä työjonoon valitsemalla Maksu-napin vieressä olevasta nuolesta avautuvan Vie työjonoon vaihtoehdon. Näin ajoneuvo saadaan katsastukseen ja maksutoimenpiteen voi suorittaa loppuun myöhemmin. Tämä korvaa aiemmassa versiossa olleen “Maksu toimenpiteen jälkeen”-toiminnon.