Muster 2: Maksaminen ja maksutavat

Tämä ohje opastaa sinulle kuinka ottaa maksu vastaan. Lisäksi saat lisätietoa erilaisista maksutavoista.

Ajoneuvon ja varauksen tietojen sekä suoritteiden syöttämisen jälkeen sivun oikeasta alalaidasta voit valita joko Maksa-painikkeen tai nuolesta painamalla viedä suoritteen työjonoon. Varauksen voi hakea myös yläpalkista löytyvällä haku-toiminolla, tästä tarkemmat ohjeet kohdassa Varauksen hakeminen kalenterista.

Jos katsastus viedään työjonoon perimättä maksua, näkyy kalenterinäkymässä “Maksamatta” tilassa, mutta “Odottaa katsastusta”-värillä . Tämä korvaa aiemmassa versiossa käytössä olleen “Maksu jälkikäteen”-toiminnon. Maksun saa suoritettua loppuun joko klikkaamalla Vastaanottonäkymässä toimenpiteen auki tai menemällä Kalenteritapahtumat-valikkoon ja valitsemalla sieltä maksamatta olevan toimenpiteen.

Kalenteritapahtumat näkymässä varauksen kohdalla näkyy, että toimenpide on maksamatta ja tilan kohdalla se mikä tilan osalta on viimeiseksi päivitetty.

Maksu-näkymään siirtyessä tulee näkyviin yhteenveto suoritteista (lisätiedot, kpl, alennus ja hinta). Yhteensä rivin alapuolella näkyy valittavissa olevat maksutavat. Sen jälkeen maksamatta-rivi, tulostin (jossa näkyvissä oletustulostin, tulostinta voi vaihtaa pudotusvalikosta tarvittaessa), myyjä ja lisätiedot / maksutapahtuman viite. Maksutapa valitaan napsauttamalla halutun maksutavan kohdalla.

Maksutapojen valinta asemalle tehdään Hallinta-Katsastusasemat-Myyntitiedot valikosta. Tämä vaatii Ylläpitäjä tai Asentaja oikeudet (kts. ohje).

Jos maksutapana on maksukortti, maksupäätteenä näkyy oletusmaksupääte, jos sellainen on asetettu. Jos oletusmaksupäätettä ei ole asetettu, maksupäätteen voi valita pudotusvalikosta ja sen jälkeen painaa kortti-kuvaketta. Järjestelmä luo tällöin yhteyden maksupäätteeseen. Jos maksupäätteeseen ei saada yhteyttä, tulee näytölle teksti “Maksupäätteeseen epäonnistui”. Voit joko yrittää uudelleen tai peruuttaa tapahtuman.

Maksu on mahdollista myös jakaa maksettavaksi käteisellä ja maksukortilla. Ensin on valittava maksutavaksi Käteinen ja sen jälkeen kirjoittaa summa minkä verran käteisellä maksetaan. Sen jälkeen valitaan Maksutavat rivin oikeasta reunasta plus (+) merkki, joka lisää uuden maksutaparivin. Tältä riviltä valitaan maksukortti ja suoritetaan maksu loppuun korttimaksuna. Maksu näkymästä on mahdollista palata vastaanottonäkymään valitsemalla alalaidasta peruuta.

Käteisellä maksaessa on mahdollista myös laskea järjestelmän avulla takaisin annettava summa. Tässä tapauksessa maksutavan valinnan jälkeen syötetään saatu rahasumma maksuriville jolloin takaisin annettava summa näkyy miinusmerkkisenä Maksamatta-rivillä.

Jos maksutavaksi halutaan valita lasku, tulee myyntitapahtumalle lisätä yritysasiakas, jolle on asetettu laskutustiedot. Tämän jälkeen valitse oikeasta alalaidasta “Maksa” -nappula.

Valitse “Lasku”-vaihtoehto ja sen jälkeen napsauta “Hyväksy”-painiketta.

Kun toimenpide on maksettu, se näkyy vastaanottonäkymässä sinisellä tekstillä “Maksettu” ja kun ajoneuvo on katsastuksessa, taustaväri muuttuu siniseksi ja katsastus näkyy kalenterissa siihen saakka kunnes se on päätetty.