Muster 2: Katsastuksen suorittaminen

Tämä ohje neuvoo miten edetä katsastusnäkymässä katsastuksen aloittamisesta päätökseen saakka.

1. Tiedot

Katsastus aloitetaan Tiedot-näkymästä, jossa on ajoneuvon perustiedot ja ATJ-tiedot. Lisäksi ajoneuvon tiedot näkymässä on mahdollisia huomioita ATJ:sta ja Musterista. Ajoneuvoon mahdollisesti liittyvät huomiot korostetaan punaisella tekstillä.

Tiedot

2. Ajoneuvo

Ajoneuvo-kentässä näkyy mm. ajoneuvon käyttövoima, päästötaso, ajoneuvoluokka ja massa.

Ajoneuvo

3. Valitse Linja

Linja-näkymässä valitaan linja, jolla katsastus suoritetaan ja valitaan mittaukset, jotka ajoneuvolle tehdään. Jos katsastusasemalle on määritetty useampi kuin yksi linja, valitaan linja millä katsastus suoritetaan. Mitattavat tiedot listataan linjavalinnan jälkeen ja niitä voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta katsastuksen suorittaminen on sujuvaa.

Valitse Linja

4. Linjan asetukset

Linjan asetukset ovat tärkeässä roolissa työkalun hyvässä käyttökokemuksessa. Mittalaitteiden järjestys määrittää missä järjestyksessä katsastajalle mittaukset työkalussa näytetään. Katsastusasemalla voi olla useita eri linjoja ja näillä erilainen mittalaitteiden järjestys.

Linjan asetukset

5. Mitattavat tiedot Etuakseli, Taka-akseli, Kaasu, Päästöt, OBD, Nopeudenrajoitin, Valot

Mitattavat tiedot ovat omissa näkymissään.

Mitattavat tiedot

Etuakseli, Taka-akseli, Kaasu, Päästöt, OBD, Nopeudenrajoitin, Valot

6. Jarrut ja iskunvaimentimet (taka-akseli)

Ajoneuvon jarrut ja iskunvaimentimet on mahdollista mitata akselikohtaisesti. Tämä onnistuu asettamalla asetuksista linjalle käyttöön jarrudynamometri tyyppisen mittalaitteen.

Jarrut ja iskunvaimentimet (taka-akseli)

7. Jarrut ja iskunvaimentimet erikseen

Vaihtoehtoisesti jarrut ja iskunvaimentimet voidaan määrittää mitattavaksi myös erikseen, kuten vanhassa katsastusnäkymässäkin on mahdollista.

Jarrut ja iskunvaimentimet erikseen

8. Päästömittaus

Katsastuksessa tunnistetaan ajoneuvon päästöluokan ATJ-tietojen perusteella ja näytetään katsastajalle tarvittavat päästömittaukset käyttövoimaan liittyen. Päästöluokan voi myös valita käsin ajoneuvon tiedot välilehdeltä. Mittauksen tuloksen voi syöttää vedinkomponenttia käyttäen tai kirjoittamalla arvon numerokenttään.

Päästömittaus

9. OBD

OBD-mittauksessa syötetään läpi menneet testit ja testien kokonaismäärä. Vikakoodin lisääminen nostaa automaattisen vian, joka tulee lisätä katsastustodistukselle.

OBD

10. Vikalista

Vikalistaan lisätään havaitut viat.

Vikalista

11. Vikakoodin syöttäminen

Vika voidaan syöttää myös vikakoodin avulla Vikakoodin syöttö -hakukentässä. Vikapaikan valinnassa Syötä vikapaikka -napista aukeaa numeronäppäimistö jolla voi selata vikapaikkoja. Vikoja voidaan selata myös näppäimistön numeronäppäimillä.

Vikakoodin syöttäminen

12. Suosikkiviat

Vikaa lisätessä voidaan tähti-painikkeella hakea lisätyt suosikkiviat ja lisätä vika helposti katsastukseen. Näkymässä on mahdollista lisätä myös uusia suosikkivikoja ja poistaa olemassa olevia. Suosikkivika lisätään ilman vikapaikkaa ja vikapaikka tulee aina erikseen valita suosikkivikaa käyttäessä. Suosikkiviaksi on mahdollista lisätä osittaisia vikoja, joissa on pikalinkki tiettyyn vikakohtaan. Välttämättä suosikkivian ei siis tarvitse mennä alimmalle hierarkiatasolle.

Suosikkiviat

13. Katsastuspäätös

Päätösnäkymässä näytetään päätöstaso. Päättäessä katsastusta asetetaan tarvittaessa hinta jälkitarkastukselle, ajolupa katsastustodistukselle ja kuvat.

Katsastuspäätös

14. Katsastajat ja Tulosteet

Katsastajat-kohdasta lisätään tarvittaessa toinen katsastaja. Tulosteet kohdasta valitaan tulostimet ja todistusten määrä.

Katsastajat ja Tulosteet

15. Katsastustodistuksen lähettäminen

Mahdollista lisätä myös sähköpostiosoite, jos halutaan lähettää todistus sähköpostilla eikä osoitetta ole asiakkaan tiedoista valmiiksi määritettynä. Sähköpostiosoitteita voi olla useampikin, jos todistus halutaan lähettää usemmalle.

Katsastustodistuksen lähettäminen

16. Päättäminen

Kun tiedot on tarkastettu ja tarvittavat todistuksen tulostus- ja/tai lähetysmääritykset tehty, päätetään katsastus. Sähköposti lähtee asiakkaalle aseman tiedoissa määritellyn viiveen perusteella. Viiveen sisällä päätöstä pystyy vielä muokkaamaan ilman, että lähtee useampi sähköposti. Lähetyksen jälkeen tehdyistä muutoksista lähtee uusi todistus.

Päättäminen

17. Automaattiset viat

Ajoneuvon ATJ-tietojen sekä katsastuksessa syötettyjen arvojen perusteella tarjotaan vikoja automaattisesti. Kun vian kriteerit täyttyvät tarjotaan vika lisättäväksi tai lisäämisen voi ohittaa.

Automaattiset viat

18. ATJ-tietojen perusteella tarjottavat viat:

ATJ-tietojen perusteella tarjottavat viat.

ATJ-tietojen perusteella tarjottavat viat:

19. Mittauksien perusteella tarjottavat viat:

Mittauksien perusteella tarjottavat viat:

Mittauksien perusteella tarjottavat viat:

20. Liitetiedostojen kategoriat

Lisäpalveluna voidaan käyttöönottaa myös liitetiedostojen kategoriat. Kategoriat tulee valittavaksi ennen kuvan ottamista tai sen liittämistä tiedostosta. Liitteen nimeä ja kategoriaa pystyy muokkaamaan myös päätöksen jälkeen. Lisätietoja ominaisuudesta saat Muster tuesta.

Liitetiedostojen kategoriat

21. Yleisesti

Katsastuksen suorittamisesta yleisesti.

Yleisesti